søndag den 2. september 2007

Det kræver en god købmand

Portrætartikel med Claus Juel-Jensen blev bragt i Bornholms Tidende den 20. juni 2007.

Mød bornholmeren Claus Juel-Jensen, der er discountkæden Nettos adm. direktør.

Af Jarl Cordua





Claus Juel-Jensen












Midt ude på en mark ligger en kæmpe firkantet gråhvid klodsagtig bygning, hvor der langs den ene side klart og tydeligt står ”Netto”. Her i udkanten af Køge ligger den delvist A.P.Møller-ejede discount-supermarkedskædes nye moderne hovedkvarter. Ved siden af er opført flere store høje bygninger, hvor store lastbiler kører ud og ind med varer fra enorme lagerhaller. I hovedkvarteret bliver deres udsendte gelejdet op af trapperne til direktionsgangen på 2. sal. Nederst for enden af gangen til højre i et stort og moderne, men ikke prangende kontor, tager Nettos øverste direktør Claus Juel-Jensen venligt imod og byder velkommen.
Bornholmskfødte Claus Juel-Jensen er blandt de højest rangerende erhvervsledere - i hvert fald, hvis man tager hans relativt unge alder på kun 43 år i betragtning. Direktøren har et drenget charmerende smil, venlige intelligente øjne og et imødekommende, men utålmodigt kropsprog, der tyder på et ret højt arbejdstempo i hverdagen. Claus Juel-Jensen er interesseret og ivrig for at komme i gang med interviewet. Ikke fordi det skal overstås, men mere et vink om en stor nysgerrighed med hensyn til, hvad jeg mon kan finde på at spørge om.

Fyret af Krage
Det var faktisk en tilfældighed, der fik Claus Juel-Jensen ind i discount-koncernen:
- Min kæreste faldt i 1992 over en annonce i en avis, hvor der stod, at Netto søgte såkaldte trainee-elever. Så jeg søgte, kom til samtale og blev ansat på stedet, husker Claus Juel-Jensen.
Første arbejdsdag står dog stadig mejslet ind i erindringen hos Claus Juel-Jensen, for han blev nemlig fyret af den daværende Netto-chef Mads Krage. Personligt.
- Det var mødetidspunktet, som jeg havde taget fejl af, men det hjalp ikke, for han fyrede mig på stedet. Men af en eller anden grund, så blev jeg genansat senere samme dag.
Hvorfor ved Claus Juel-Jensen ikke, men det skete formentlig i kraft af en sekretærs beroligende mellemkomst, der fik gydet tilstrækkeligt med olie på vandene hos den daværende topchef:
- Jeg ved ikke lige, hvad der skete. Krage var i hvert fald helt sikkert utilfreds med, at jeg ikke var mødt til tiden. Det var ikke ligefrem en god start, men jeg lovede ikke oftere at komme for sent, og siden havde vi jo et eksemplarisk samarbejde, konstaterer direktøren.

Boede i Tyskland
Netto indledte i starten af 1990’erne sin storoffensiv i de nordøstlige nye tyske delstater som Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt samt Berlin. Claus Juel-Jensen havde i 2½ år bl.a. arbejdet i den tyske bilfabrikant BMWs afdeling for finansiering i München og taler derfor perfekt tysk. Blandt andet derfor overtog han i 1995 ledelsesopgaven med at udbygge Netto-kæden i Tyskland.
- Det var en sjov, men også meget hård tid. Samtidig var vi var oppe mod nogle megastore konkurrenter, som kun var ude på at få os smidt ud af markedet og tilbage i Østersøen, men det lykkedes ikke. For Netto fik derimod en flyvende start i Tyskland. Vi bed os godt fast, ekspanderede hurtigt, og siden er det faktisk gået ret fint, konkluderer Netto-direktøren, som også var glad for at bo med i Berlin og Neubrandenburg.

Overtog chefstolen
Nettos pæne succes i Tyskland var bornholmerens svendestykke og lagde formentlig grunden til, at han senere i 2004 blev tilbudt at overtage chefstolen, når Mads Krage gik af. Claus Juel-Jensen havde heller ingen betænkeligheder, før han sagde ja til jobbet som adm. direktør for Netto:
- Selvfølgelig var jobbet en stor udfordring, men jeg var jo ikke alene om at skulle præstere gode resultater, for vi har et rigtigt godt team. Så da de tilbød mig jobbet, så tvivlede jeg ikke, før jeg sagde ja tak.
Hvad kræver det at få dit job?
- Man skal være en god købmand og så er det absolut nødvendigt at være dedikeret opgaven samt brænde for sagen. Og så kræver det en helt klart opbakning fra hjemmefronten, og det har jeg. Endelig så skal der også noget held til, siger Claus Juel-Jensen.

Ud på gulvet
I hele Dansk Supermarked Gruppen, hvor Netto hører under er det fast praksis blandt samtlige ledere – uden undtagelse – at de mindst én gang om året skal ud og arbejde i en forretning blandt medarbejderne. De skal feje gulvet, fylde varer op og lave praktisk arbejde præcis som alle andre i forretningen. Høj såvel som lav. Men hvorfor er det egentlig nødvendigt?
- Vores forretning er butiksdrift og det handler i al sin enkelthed om, hvordan gør vi det bedst muligt med at indrette forretninger osv. Sådan en dag giver os en bedre forståelse for medarbejdernes hverdag, når vi selv oplever, hvordan tingene rent praktisk fungerer ude i forretningerne, hvor slaget om kunderne jo slås hver eneste dag, siger Claus Juel-Jensen, der dog åbent erkender, at det snart igen er ved at være tiden til at tage en arbejdsdag ude i en forretning.
- Tiden har ikke været til det, fordi jeg lige i øjeblikket arbejder så meget med de lande, som vi ekspanderer i.
Claus Juel Jensens arbejdsdag består af hyppige rejser, hvor han er ude og bese nye forretninger og holde møder med Netto-chefer rundt omkring i de fem lande, hvor Netto er repræsenteret.

Lørdagsmøder
En anden Dansk Supermarkeds-specialitet er de såkaldte lørdagsmøder. Næsten hver lørdag formiddag holder Nettos øverste ledelse et møde, hvor Claus Juel-Jensen sidder for bordenden.
- Det er rigtigt, at det er en tradition, men det er faktisk også vældigt praktisk. For jeg har tre rejsedage om ugen. Derfor giver mødet mig muligheder for at få et bedre overblik og følge med i, hvad der er sket i virksomheden i ugens løb.
Dansk Supermarkeds grundlægger - Århus-købmanden Hermann Salling - var af den gamle skole, men de seneste år har Dansk Supermarkeds nuværende adm. direktør Erling Jensen blødt det tidligere lidt konservative image op:

- Min forgænger i jobbet, Mads Krage, var en demokratisk leder, der altid lyttede til sine medarbejdere. Og selvom jeg nok ikke er ligeså tålmodig, så opfatter jeg mig selv som en demokratisk leder i den forstand, at når vi diskuterer tingene, så er det de logiske og gode argumenter, der vejer tungest, når vi træffer beslutningerne.

Kundetilfredshed
Netto-direktøren er dog meget fokuseret på, hvad der virkelig tæller for at få succes i hans job:
- I sidste ende handler dagligvarehandel kun om kundetilfredshed, og hvad der står på bundlinjen, når dagen er omme. Hver dag kl. 8 så kan jeg se på min PC-skærm, hvad vores samlede omsætningstal har været i hvert land. Og hvis tallene ikke vokser, så er vi bare ikke gode nok. Det er kontant afregning, og vi kan slet ikke tillade os at hvile på laurbærrene.
Claus Juel-Jensen viser ud til en tavle, hvor tilbudsaviser fra fem forskellige lande er sat fast med tegnestifter:
- Her følger jeg med i, hvad vi i hvert land kører med af tilbud i denne uge, fortæller Claus Juel-Jensen og peger rundt på tavlen, som var han en general, der fulgte slagets gang på et landkort.

Netto nr. 1000
Netto runder snart forretning nr. 1000 i de fire lande foruden Danmark, som discountkoncernen er repræsenteret i. Væksten er nærmest eksplosiv, for Netto åbnede sidste år 73 nye forretninger, heraf otte i Danmark. Nettokæden klarer sig meget pænt alle steder. Kun i Sverige kniber det lidt:
- I Sverige havde vi et hårdt år sidste år, men markedet dér er ikke helt, som markedet i Danmark. Jeg forstår godt, at det især for pressen er mere interessant at fokusere på, hvis ikke det også lige dér går efter en snor. Sagen er, at der i forvejen fandtes discountforretninger i Sverige, da vi kom derover, og de svenske forbrugere er åbenbart mere loyale, end man ellers er så mange andre steder. Det gør bare opgaven sværere, og det kræver lidt mere tålmodighed, for et nyt marked tager tid.

Først med økologi
Det er nu mere handling end tålmod, som er Netto-koncernens varemærke. Ledelsens strategiske valg har vist sig at have været rigtige. For eksempel var Netto et hestehoved i forhold til mange andre butikskæder, når det gjaldt om at introducere økologiske varer til forbrugerne:
- Vi er størst på økologi. Netto har en andel på ca. 14 procent af dagligvaremarkedet, men når det kommer til de økologiske varer, så har vi faktisk en femtedel af markedet. Netto var simpelthen fremme i skoene med økologiske varer på hylderne før alle de andre, og vi har bevaret forspringet, vurderer Claus Juel-Jensen.

Dårlige sager
Netto har det seneste år også oplevet et par sager, hvor direktøren selv måtte ud og tage affære. Først var der sagen fra Helsingør, hvor fødevarekontrollen lukkede en Netto-forretning på grund af ”uhygiejniske forhold”, og for nylig var der sagen fra Netto ved Vibegårds Runddel i Rønne, hvor discount-kæden måtte erkende, at virksomheden ikke må filme medarbejderne uden deres vidende. Sagen endte med, at Netto ved et forlig slap 30.000 kroner i erstatning.
I god tid har Claus Juel-Jensen lagt udklippet fra Bornholms Tidende foran sig på bordet, hvor vi sidder for dermed at signalere til deres udsendte, at han skam er parat til også at tale om de to ”dårlige sager”, der har været omtalt i pressen:
- Selvfølgelig er det ikke sager, som vi er glade for, og det er heller ikke altid, at vi er enige i den måde, som de bliver fremstillet på, men det ændrer ikke ved, at vi altid står op til vores ansvar, når der opstår problemer. Det er mig, der i sidste ende har ansvaret for, hvad der foregår i Nettos forretninger og det kan jeg ikke bare uddelegere til andre. Vi ligger jo på hvert andet gadehjørne over hele landet, så når tingene går skævt, som de altså har gjort i de to tilfælde, som må vi hurtigt ud og forklare, hvad vi vil gøre ved problemerne og få rettet op på tingene.

Ny Netto på vej?
Det går rigtigt godt for Netto på Bornholm, og det betyder udvidelser af de nuværende forretninger:
- Vores bornholmske forretninger er ved at blive for små, så vi vil gerne gøre dem større til gavn for kunderne, men også af hensyn til vores gode og stabile medarbejdere. Man kan sige, at vi er ramt af vores succes.
Måske er endnu en Netto-forretning på Bornholm på vej:
- Den første Netto på Bornholm var et sats, som vi fik succes med. Det forpligter, så derfor overvejer vi endnu en forretning på øen, siger Claus Juel-Jensen.

Politikerfamilie
Claus Juel-Jensen er født i Rønne, hvor han voksede op. Faderen Jens Juel-Jensen var indtil 1981 forretningsfører i BAF:
- Men han kom ud for et ”ufrivilligt karriereskift” og købte i stedet Nordre Ellebygaard i Vestermarie. Der flyttede vi til i starten af 1980’erne, da jeg var ca. 18 år,fortæller Claus Juel-Jensen.
Hans mor er Birte Juel-Jensen, der bl.a. er kendt som Aakirkeby Kommunes forhenværende Venstre-borgmester. Men før det var hun bl.a. også viceamtsborgmester og folketingskandidat.
Claus Juel-Jensen har i alt tre søskende. Lillebroren er Venstre-politikeren Peter Juel-Jensen.
Blev man så opflasket med politik?
- Det må man sige. Vores mor var dengang meget aktiv i politik, så mine søskende og jeg blev hevet med ud til møder rundt omkring, hvor vi sad renvaskede med vandkæmmet hår til julearrangementer på plejehjem osv., husker Claus Juel-Jensen.
Som ung HH-studerende på Rønne Erhvervsskolen blev han selv aktiv i Venstres Ungdom på Bornholm og var formand for foreningen i en periode. Mens Claus Juel-Jensen senere læste til cand. merc. på Handelshøjskolen, var han også formand for Venstreforeningen i den lille Kongens Enghave-kreds et års tid.
Har han selv politiske ambitioner?
- Nej, en politisk karriere harmonerer simpelthen ikke med mit arbejde, men jeg synes politik er spændende og følger da meget med, siger Claus Juel-Jensen, der dog ikke fuldstændigt vil udelukke en politisk karriere, men det bliver på et senere tidspunkt.

Ferie på gården
Netto-direktøren tager med familien til Bornholm tre-fire gange om året, og det seneste besøg var i påsken:
- Vi havde en pragtfuld tur. Og så skulle jeg jo lige se om, de andre bestiller noget på gården, griner Claus Juel-Jensen, der selv er partshaver i Nordre Ellebygård, hvor han og familien altid bor, når de holder ferie på Bornholm.
Ferierne går også gerne til Tyskland, hvor Claus Juel-Jensen sammenlagt har boet i mere end 12 år.
Familien holder også af tage på skiferie hvert år, og den går altid - uden undtagelse - til de østrigske alper.

Bor på Stevns
Netto-direktøren har med sin familie slået sig ned på en gård ved Stevns Klint:
- Jeg kan faktisk se hjem, siger Claus Juel-Jensen, der hurtigt rejser sig op af stolen, vender sig mod kontorets store vindue og peger et sted ud i horisonten. Præcis som var han en glad lille skoledreng. Og der er faktisk en glimrende udsigt over Køge bugt fra hjørnekontorets 2.sal.
Direktøren holder selv gården vedlige, men har bortforpagtet det meste af jorden væk:
- Desværre, for jeg har simpelthen ikke tid. Der hører fem hektarer til både med skov og landsbrugsjord. Men jeg har da lige plantet 125 kirsebærtræer, triumferer Claus Juel-Jensen og lyser op i et stolt smil.
Den sparsomme fritid tilbringer han sammen med familien. Netto-direktøren er stadig kaptajn af reserven og lå i sin tid ved Livgarden, da han sprang soldat, men det er slut med øvelser og videreuddannelse:
- Ja desværre. Det er der ikke tid til mere.

Fremtid hos Netto
Claus Juel-Jensen har allerede nået det vidt. Men har han mod på engang at lave noget andet, og hvad er egentlig hans fremtidsplaner?
- Jeg har et pragtfuldt og vildtspændende job, der stadig er en kæmpestor udfordring, så jeg har slet ingen planer om noget andet. Faktisk synes jeg, at dagligvarehandel har så mange forskellige spændende sider, hvor man arbejder med mennesker, medarbejdere og kunder, nye trends, strategiske beslutninger, økonomi, markedsføring, slutter Claus Juel-Jensen.


---------------------------------------------------------------


Fakta om Claus Juel-Jensen:

Født 1963 i Rønne.
Administrerende direktør for Netto siden 2004.
Højere Handelseksamen fra Bornholms erhvervsskole 1985.
Cand. Merc. -eksamen 1992 fra Handelshøjskolen I København.
Ansat i Netto siden 1992, hvor han bl.a. har været chef for Netto i Tyskland.
Parthaver i landbrugsforetagendet Nordre Ellebygaard, der drives af faren Jens Juel-Jensen og Claus’ bror, politikeren Peter Juel-Jensen. Claus’ mor er såmænd Aakirkeby Kommunes fhv. borgmester Birthe Juel-Jensen.
Claus er gift med Gitte, der er cand.polit. og selvstændig inden for ”coaching” dvs. personlig rådgivning. Parret har tre børn, der er henholdsvis tolv, syv og fem år gamle.
Familien Juel-Jensen bor på en gård ved Stevns klint.

------

Fakta om Netto
Netto er et datterselskab af Dansk Supermarked Gruppen A/S, som i øvrigt består af varehusene BILKA og FØTEX m.v. Hele supermarkedskoncernen ejes for 33 pct. vedkommende af arvingerne efter den legendariske, men nu afdøde Århus-købmand Hermann Salling (1919-2006), mens resten dvs. 67 pct. ejes af A.P. Møller – Mærsk A/S.
Nettos forhenværende direktør Mads Krage stod i spidsen for discountkæden siden bgyndelsen i 1981 og indtil, at Claus Juel-Jensen tog over i 2004.
Netto har lige knapt 1000 forretninger i fem lande. Heraf er de 380 i Danmark. Resten er placeret i Sverige, Tyskland, England og Polen.
Netto har fem forretninger på Bornholm. To i Rønne og en forretning i Nexø, Aakirkeby samt Allinge.