mandag den 18. juni 2007

Johnny Deluxe blev samlet i St. Torvegade

Artiklen blev bragt i Bornholms Tidende den 1. april 2006.

To Rønne-drenge har stor succes med glad popmusik.

Af Jarl Cordua

Johnny Deluxe er blandt øjeblikkets mest populære danske bands. For et par år siden fik de et flot gennembrud med hittet ”Elskovspony”, og siden fulgte to Cd’er. Sange som ”Drømmer jeg?” med svenske Anna Nordell, og senest ”Drenge som mig” spilles flere gange dagligt i landets musikradioer. Halvdelen af gruppens medlemmer, trommeslageren Morten Lynggaard (29) og bassisten Jakob Schack Glæsner (34), voksede op i Rønne, og Bornholms Tidende mødte dem til en snak både om deres bornholmske fortid og den store succes.

Manglede trommeslager
Det var faktisk i Rønne midt på St. Torvegade, at den oprindelige trio Johnny Deluxe i en sen nattetime blev til en kvartet:
- På dette tidspunkt var vi tre - forsangeren Noam Halby, guitaristen Søren Intenov og mig - der alle boede og spillede musik i London. Der havde vi skrevet nogle sange, som vi troede på og fornemmede, havde noget i sig. Men først skulle vi hjem til Danmark, og samtidig manglede vi en trommeslager, fortæller Jakob Schack Glæsner.

Er du frisk?
En sommeraften i 2002 mødte Jakob Glæsner Morten Lynggaard til et ”beach party” i Hullehavn ved Svaneke, og de faldt hurtigt i snak om musik. Selvom kemien var god mellem de to, blev det ikke til et samarbejde. I mellemjulen 2002 mødtes de igen, og så skete der noget:
- På ”Palæ’en” (Palæ Cafeen) i Rønne forsøgte jeg, at overtale Morten til at blive vores trommeslager. Vi snakkede frem og tilbage, men der kom ingen afklaring, husker Jakob.
Efter midnat gik de to videre fra værtshuset og op ad St. Torvegade. De kom lidt væk fra hinanden, og så slog det Jakob, at nu måtte sagen afgøres: Ud i natten råbte han, så højt han kunne:
- Det er nu eller ej. Kom så Morten, er du frisk? Vil du være med?
- Ja og så gik vi ind på en af caféerne i St. Torvegade, bestilte øl og lavede en aftale,
siger Morten.
I januar 2003 flyttede trioen til København. Med Morten på trommer blev kvartetten ”Johnny Deluxe” samlet, og de gik straks i gang med at indøve sangene fra London. Ikke langt fremme ventede succesen.

Gennembrud på P3
I september 2003 fik Johnny Deluxe en stor chance for at bryde igennem. Det skete gennem radioens P3 og musikprogrammet ”KarriereKanonen”, der senere hjælper kunstnere som Tue West og ”Magtens Korridorer” frem:
- På det tidspunkt var vi fuldstændig ukendte. Men især P3-værten Henrik Milling kunne åbenbart godt lide vores musik. Han lavede en hel ”Johnny Deluxe-dag”, hvor vores musik blev spillet hele tiden i P3, fortæller Morten Lynggaard.
- KarriereKanonen valgte to af vore musiknumre ud fra vores repertoire og betalte for en studieindspilning. Bagefter fik vi én måneds såkaldt ”airplay”, hvilket vil sige, at P3 spillede begge numre flere gange om dagen, forklarer Morten Lynggaard.
Det hele endte med et klart gennembrud med radiohittet ”Elskovspony”.
Derefter indspillede bandet CD’en ”Johnny Deluxe” i foråret 2004, der solgte over 40.000 eksemplarer, hvilket indbragte gruppen en platinplade. Bandets seneste CD ”Luxus” kommer ud i oktober 2005 og blev også en pæn succes.

Altid spillet musik
Bag succesen ligger års arbejde med musik, og Rønne-drengene Morten Lynggaard og Jakob Glæsner har spillet siden de tidligste ungdomsår:
- I ungdomsklubben var der øvelokaler, og mens de andre rodede med knallerter, mødte jeg op med langt hår og trommestikker, husker Morten. Dengang underviste hans mor på Sygeplejeskolen, mens faren var overlæge på Centralsygehuset. Forældrene bor i dag i København.
- Jeg har altid spillet musik. Først saxofon, men jeg syntes ikke selv, at jeg var god nok. På konservatoriet skiftede jeg til bassen, fortæller Jakob, der har taget musiklærer-eksamen fra det klassiske musikkonservatorium i København. Begge hans forældre underviste tidligere på Åvangskolen i Rønne, men er siden flyttet til Odense.

Godt musikmiljø
Det gode musikmiljø, der især var på Bornholm i 1990’erne, er ifølge Morten og Jakobs en væsentlig grund til deres glæde for at spille musik. De peger også på gymnasiets mange elev-koncerter og fremhæver især skolens mangeårige musiklærer, Bent Peder Holbech, som en stor inspirator:
- Han var fed, udbryder Jakob.
- For det første lærte vi noget, og så havde vi det altid sjovt i hans timer, mener Morten.
- Og mange aftener har vi begge – uafhængigt af hinanden - spillet og jammet med Bent Peder over på ”Sverre´s” - Rønnes gamle Jazzcafe, siger Jakob.
Dengang lå cafeén på det gamle ”Strien” i Sct. Mortensgade, og indehaveren Sverre gav os lov til at øve. Nogle gange jammede vi med ham, hvor han så spillede på sin trompet, husker Jakob.
Senere foregik øvningen i Musikhuzets’ øvelokale blandt andet med medlemmer af det kendte bornholmske band DIVA.

Funk og grunge
Johnny Deluxe’s stil er glad popmusik. Det var ellers ikke det, der mest optog Jakob og Morten, da de begge gik i gymnasiet:
- Jeg var optaget af fusionsjazz og funk. Alt det, der er rigtig umoderne i dag, og jeg hørte bands som Mezzoforte, Tower of Power og Weather Report, husker Jakob.
- I dag er vi alle vilde med Gasolin’ og det svenske band Kent. Men lige i øjeblikket lytter jeg mest til Rasmus Nøhrs nye CD, siger Jakob.
- Dengang hørte jeg meget ”grunge” (en meget populær musikstil i starten af 90’erne): Nirvana, Pearl Jam, Soundgarten og var vild med det hele. I øjeblikket er jeg optaget af elektronisk musik som Depeche Mode og New Order. Og så lytter jeg til ”Foofighters”, et band med trommeslageren fra Nirvana, siger Morten.

Plade-Bent prægede
Egentlig var det ”Plade-Bent”, bestyreren af forretningen ”Musikexperten” i St. Torvegade, der kom til at præge Jakob og Mortens musikalske horisont i de helt unge år:
- Man stod nede os ham i mange timer og kiggede på plader. Han havde altid tid til en snak med os unge om musik og var med til at opdrage på ens musiksmag, husker Jakob.

Grøn koncert
Siden Johnny Deluxe’ gennembrud i 2002 har gruppen spillet mange koncerter over hele landet:
- Den største oplevelse var helt klart ”Grøn koncert” i 2005. Vi spillede syv koncerter for 100.000 mennesker på én uge, fortæller Jakob.

Lavpunktet
Karrieren har dog også budt på et lavpunkt. Det var, da bandet spillede live i radioen i forbindelse med ”P3-prisen 2004”:
- Der var ellers linet op til det helt store: Direkte tv. Der skulle uddeles priser, hele branchen var der. Kronprins Frederik og masser af vore fans var mødt frem, men alt gik galt, fortsætter Morten.
- Mikrofonerne var nemlig ikke tændt. Vi spillede alligevel løs, men man kunne ikke høre forsangeren. Efter første vers skruede de så op for Noam. Nej, det var virkelig skidt, siger Jakob.

Også på dagpenge
Selvom man har succes med sin musik i Danmark, betyder det ikke, at pengene vælter ind. I følge Jakob og Morten så går det faktisk ”op og ned i Showbizz”, som Gasolin’-guitaristen Franz Beckerlee engang sagde det:
- To gange om året får vi udbetalt et honorar fra KODA. Størrelsen af checken afhænger helt af, hvor meget vi er blevet spillet i radioerne. Derimellem lever vi af overskud fra de koncerter, som vi spiller. Men en koncert skal være udsolgt før, at vi tjener penge, fastslår Jakob.
- I efteråret spillede vi ikke, så der levede jeg af dagpenge, siger han
Det er om sommeren under festivalerne, at vi tjener flest penge. Det er i øvrigt sjældent, at fire mennesker kan leve af at spille musik på fuldtid her i Danmark. Undtagelserne er TV2, DAD og Shu-bi-dua,
vurderer Morten.

Lægger til side
- Vi lægger vægt på, at vores publikum får en superfed oplevelse, når de er til koncert. Derfor har vi valgt, at der skal være et ordentligt podium og god lyssætning, så man kan se os. Og det koster altså penge, fortæller Morten
- Så selvom vi har rigtig pæn succes, så kan vi altså ikke leve af musikken alene. Og tjener vi godt i en periode, så bliver der lagt til side til dårlige tider, siger Morten snusfornuftigt.
Sideløbende med musikken læser Morten til folkeskolelærer på Blågårds Lærerseminarium
- Jeg skulle have været færdig for nogle år siden, men der gik jo ligesom musik i den, erkender Morten, men sidste eksamen skulle være i hus inden jul.

Genkendes ikke
Med succes i popmusik følger ofte berømmelse og fanhysteri, men det er hverken tilfældet for Morten og Jakob eller noget, der interesserer dem:
- Vi kan sagtens gå i fred på gaden, og heldigvis for det. Vi higer ikke efter at blive kendte. Og jeg forstår slet ikke de mennesker, der vil i TV bare for at blive berømte, siger Morten.
- Det er forsangeren, som folk lægger mest mærke til, og han mærker lidt til det at blive genkendt på gaden. Trommeslageren og bassisten er slet ikke i samme grad i fokus, og vi kan derfor ”gemme os lidt”, mener Morten.

Sund og ukrukket
Selvom rock’n roll ikke altid har haft det bedste ry, og musikbranchen i øvrigt er kendt for en hård og ofte usund livsstil, er det ikke noget, der præger Johnny Deluxe, mener Jakob og Morten.
- Vi kommer altid til den aftalte tid, når vi skal spille. Og vi ødelægger heller ikke vores hotelværelser, siger Morten med et glimt i øjet
- Det er også overdrevet, at vi har 10 groupies (kvindelige fans) hver på værelserne. Det er altså kun to, siger Jakob med tyk ironi i stemmen.
- Hvis man kører den hårde livsstil med sprut, stoffer og alt for sene sengetider, så får man et problem på et tidspunkt. Den slags har bare aldrig været os, siger Morten.
Morten afviser også, at succesen på nogen måde er steget dem til hovedet, så de for eksempel ikke ville spille for et børnepublikum:
- Vi blev bedt om at spille til børnenes MGP (Melodi Grand Prix). Det, synes vi bare, var vildt fedt. Andre - mere krukkede bands – ville måske sige nej. Vi er bare glade for at spille, så enkelt er det, siger Morten.

Johnny var en joke
Selve navnet ”Johnny Deluxe” blev til under bandets første tid i London.
- Johnny Deluxe er egentlig en parodi på en excentrisk engelsk popsanger lidt ligesom Liam Gallagher fra popgruppen Oasis. I starten var det bare en joke, hvor vores forsanger Noam klædte sig ud og optrådte som ham. Men senere var det den figur, som blev bandets omdrejningspunkt, og Noam blev simpelthen til ”Johnny”, siger Jakob
- Vi lavede en bødekasse, hver gang vi kom til at kalde ham Noam, fortæller Morten.
Så nu kalder jeg ham aldrig andet end Johnny,
siger Jakob.

Verden venter
Danmark er erobret, og verden venter. Så gruppen er i gang med at oversætte tekster til engelsk, men vil først forsøge sig i Norden. Det kræver dog en indsats fra pladeselskabet, mener Jakob og Morten:
- For man kan ikke slå igennem i Sverige og Norge uden penge hjemmefra. Der er jo ingen der gider betale os penge for at spille, hvis vi er totalt ukendte. Det siger sig selv. Der skal reklame og omtale til, før vi tager på nordisk turné, fastslår Morten.

Fans fra verden
På gruppens hjemmeside kan man se e-mails fra fans fra hele verden. Endda helt fra Australien.
- Det er sjovt, at en fyr fra Spanien er helt vilde med os, når vi synger på dansk, siger Morten.
- Ja måske lige bortset fra, at han lægger alt vores musik ud på nettet til fri download, mener Jakob, der e-mailer ivrigt med gruppens spanske fan.

Ny plade
Ifølge Jakob Glæsner kommer der i løbet af 2007 en ny Johnny Deluxe-CD:
- Vi skriver hele tiden. Der er en del jobs i Jylland, så vi har lejet et sommerhus derovre i påsken, og der får vi sikkert skrevet nogle sange, siger han

Bornholmske kærester
Trods koncerter rundt i landet har Bornholm stadig et tag i Jakob og Morten:
- Vi er jo ”førdere”. Bornholmer bliver man vel kun efter et par generationer, men helt ærligt: Vi føler os som bornholmere, selvom vi nu bor på Vesterbro. Der er ingen konkrete planer, men det kan bestemt ikke udelukkes, at vi flytter tilbage, siger Morten og Jakob.
Imidlertid er begge musikere fædre til hver en søn, som de har med hver deres bornholmske kæreste. Så det er nok ikke helt umuligt.

Spiller gerne
Sidst Johnny Deluxe spillede på Bornholm var til en udsolgt koncert i Musikhuzed i julen 2004, og står det til Morten og Jakob spiller de gerne igen:
- En lastbil og grej med færgen koster ret mange penge. Men vi vil meget gerne spille. Bare det kan løbe rundt økonomisk, slutter de gamle Rønne-drenge.